Sigurnost

sa Nema komentara

Svi Bitcoin-i koje posedujete su konstantno u opasnosti da ili budu ukradeni usled slabe bezbednosti ili zbog kvarova hardvera. Zbog ovih razloga pametno je držati nekoliko sigurnosnih kopija novčanika ne nekoliko mesta.

Zamislite da držite veću količinu novca u neprobojnom sefu. Ovaj sef se nalazi na javnoj površini i mnogi ljudi ga koriste i imaju pristup a zaštićen je kombinacijom toliko dugačkom da je nije moguće ni zamisliti. Kako je teško zapamtiti kombinaciju tako da će te je verovatno zapisati. U Bitcoin svetu Bitcoin-i su pozamašna suma novca, sef je Blockchain a kombinacija su vaši privatni ključevi.

Postoji nekoliko načina da izgubite vaše Bitcoin-e. Ukoliko izgubite vašu kombinaciju nikad više nećete moći da otvorite sef. Ako se desi da vam neko otkrije kombinaciju postoji rizik da će vam Bitcoin-i biti ukradeni. Sa jedne strane glednao pametno je napraviti sigurnosne kopije novčanika na nekoliko lokacija kako bi ste se osigurali od nestanka vaših Bitcoin-a. Sa druge strane ukoliko vam je neka od sigurnosnih kopija kompromitovana izgubićete sve vaše Bitcoin-e.

Kako je ovo veoma osetljivo pitanje i stalno se pojavljuju nova rešenja i novčanici preporučljivo je pratiti trendove i držati Bitcoin-e na nekoliko različitih novčanika u zavisnosti od toga koje uređaje posedujete.

Ostavi komentar