Kako se rudari Bitcoin?

sa Nema komentara

Postoje tri osnovne kategorije opreme za rudarenje bitcoina, a svaka je skuplja i učinkovitija od prethodne. Ovo uputstvo za podešavanje bitcoin rudara objašnjava svaku ponaosob i govori o tome kako ih podeseti da rade.

Kako rudariti bitcoin?

Kako da podesite opremu za rudarenje i kako da počnete da proizvodite digitalni novac? Prvo što treba da uradite jeste da se odlučite koju ćete opremu koristiti i tu postoje dve osnovne stvari o kojima treba razmišljati prilikom odabira:

Hash ratePotrošnja energije

Sva ova procesorska snaga troši mnogo struje što izuskuje i mnogo novca. Vrlo je preporučljivo da obratite pažnju na potrošnju opreme pre nego li se odlučite za kupovinu iste. Morate se uveriti da nećete trošiti sav svoj zarađeni novac na račun za struju.
Koristite ova dva faktora kako biste saznali koliko „hash“-ova dobijate po svakom utrošenom „watt“-u, da biste to učinili prosto podelite broj „hash“-ova sa brojem „watt“-i koje trošite.

Na primer, ako imate uređaj koji daje 500 GH/sec, a koji pri tom troši 400 „watt“-i, onda dobijate 1.25GH/sec po 1 „watt“-u. Za ovaj proračun možete koristiti podatke sa vašeg računa za struju ili kalkulator za izračunavanje potrošnje energije koji možete pronaći na internetu.

Bilo kako bilo, ovde postoji i jedna začkoljica. U pojedinim slučajevima ćete koristiti računar za pokretanje opreme za rudarenje, a pošto se vaš računar napaja nezavisno od opreme za rudarenje moraćete i njegovu potrošnju da uvrstite u proračun.

Oprema za rudarenje Bitcoina

Postoje tri osnovne kategorije opreme za rudarenje bitcoina: GPU, FPGA i ASIC, koje ćemo objasniti u tekstu koji sledi.

CPU/GPU rudarenje bitcoina

Najmanje učinkovita kategorija opreme za rudarenje bitcoina je sam vaš računar. Teoretski biste za rudarenje mogli da koristite procesorsku snagu svog računara ali u praksi je to rudarenje toliko sporo da, po današnjim standardima, uopšte nema svrhe.

Vi možete povećati vaš „hash rate“ dodavanjem grafičkih karti odnosno GPU-a (eng. graphical processing units) na svoj personalni računar. One su projektovane tako da mogu da rešavaju komplikovane matematičke probleme, što ih čini posebnno dobrim za rudarenje.

GPU-ove možete kupiti kod dva najveća proizvođača: ATI i Nvidia. Grafičke karte vrhunske tehnologije mogu koštati stotine dolara ali vam daju osetnu prednost u odnosu na rudarenje procesorskom snagom. Npr. grafička karta ATI 5970 može da proizvede 800 MH/sec, što je i do 80 puta više od procesora koji u proseku daju oko 10 MH/sec.

Jedna od dobrih stvari kada je reč o GPU jeste to što vam otvaraju razne mogućnosti. Za razliku od drugih opcija, o kojima ćemo kasnije diskutovati, ove jedinice, osim za bitcoin, mogu da se koriste i za rudarenje drugih kripto valuta. Litecoin npr. ima drugačiji algoritam, u odnosu na SHA algoritam koji koristi bitcoin, i zove se Scrypt. Ovaj algoritam je takav da podržava CPU i GPU, što ga čini pogodnim za rudare koji žele da se prebacuju sa jedne na drugu valutu.

Rudarenje bitcoina pomoću GPU-a većinom je izumrla u današnje vreme. Težina rudarenja umnogostručila se pojavom ASIC-a koji imaju snagu potrebnu za rudarenje sa kojom se grafičke karte ne mogu takmičiti. Ako ne želite da ih koristite, najbolje bi bilo da se opremite matičnom pločom koja ima viče slotova da biste uštedili na potrošnji struje odnosno kako biste jednim procesorom pokretali više karti.

FPGA rudarenje Bitcoina

FPGA (eng. Field Programmable Gate Array) jeste integrisano kolo dizajnirano tako da može da se konfiguriđe nakon što je proizvedeno. To omogućava proizvođačima opreme za rudarenja da kupe veću količinu čipova koje kasnije prilagode rudarenju bitcoina i takve ih ugrađuju u svoje uređaje za rudarenje. Budući da su prilagođeni rudarenju oni nude poboljšane performanse u odnosu CPU-ove i GPU-ove. FPGA sa jednim čipom može da proizvede i do 750 MH/sec. Naravno, moguće je staviti i više od jednog čipa u jedan uuređaj.

ASIC rudar Bitcoina

Ovde ustvari počinje prava akcija. ASIC-i (eng. Application Specific Integrated Circuits) su specijalno dizajnirani uređaji za samo jednu namenu: rudarenje bitcoina izbezumljujućom brzinom uz rekativno malu potrošnju struje. Budući da su ovi čipovi specijalno dizajnrani samo za taj zadatak i onda proizvedeni, oni su skupi i potrebno jedno mnogo vremena za njihovu izradu. Danas se uglavnom prodaju uređaji snage od 5-500 GH/sec, dok postoje i oni sa mnogo većom snagom koja dostiže i do 2,5 TH/sec.

Ovo su neki od najpoznatijih proizvođača ASIC-a:

Avalon
Butterfly Labs
CoinTerra
KnCMiner
Bitmain

Izračunavanje isplativosti rudarenja

Pre nego što se odlučite za kupovinu bilo koje opreme za rudarenje izračunajte njenu isplativost koristeći neki od kalkulatora dostupnih na internetu. Potrebno je samo da unesete parametre kao što su cena vaše opreme, „hash rate“, potrošnja struje i trenutna cena bitcoina kako biste dobili proračun o tome koliko je vremena potrebno da se isplatite uloženi novac.
Jedan od kljućnih parametara jeste težina rudarenja. Ovaj mera određuje koliko je zapravo teško rešiti transakcijski blok i ona varira u skladu sa ukupnom snagom mreže (eng. network hash rate). Težina rudarenja se povećava proporcionalno povećanju mreže što implicira da će veća upotreba ASIC-a značajno povećati ovaj parametar, pa stoga pri bilo kakvom proračunu treba uzeti u obzir i ovo povećanje za određeni vremenski period.

Kada ste odabrali opremu, moraćete da uradite još nekoliko stvari:

Preuzmite program za rudarenje

U zavisnosti od toga koju opremu ste odabrali morate je pokrenuti programom ukoliko želite da vam bude od ikakve koristi. U većini slučajeva ukoliko koristite GPU-ove ili FPGA-ove biće vam potrebno računar koji će pokretati dve stvari: standardni bitcoin klijent (eng. standard bitcoin client) i program za rudarenje.

Standardni bitcoin klijent

Ovaj program povezuje vaš kompjuter sa mrežom i omogućava joj da interakciju sa bitcoin klijentom, prosleđujući transakcije i održavajući korak sa blok lancem (eng. block chain). Treba napomenuti da preuzimanje čitavog bitcoin blok lanca, koje je potrebno izvršiti pre početka rudareja, traje neko vreme. Bitcoin klijent efikasno obezbeđuje protok informacija između uređaja za rudarenje i bitcoin mreže.

Program za rudarenje Bitcoina

Program za rudarenje bitcoina takoreći daje instrukcije opremi da odradi teži posao, da razbija transakcijske blokove. Postoji više različitih programa, a koji ćete izabrati zavisi od vašeg operativnog sistema.

Takođe, može vam zatrebati i program za vašeg ASIC-a ukoliko ste se za njega odlučili, iako neki noviji modeli obećavaju da su bukvalno sva podešavanja već odrađena, uključujići i bitcoin adresu, tako da sve što je potrebno jeste da ga uključite u struju.

Pridružite se pulu

Sada ste potpuno spremni što je naravno dobro za vas ali još uvek su vam male šanse za uspeh ukoliko se ne idružite sa drugim kopačima, a to ćete učiniti tako što ćete se prikljčiti pulu za rudarenje (eng. mining pool).

Ostavite odgovor