Sigurnost vašeg novca je najbitnija – 2FA

sa Nema komentara
Spread the love

Živeći u Srbiji navikli smo da kaskamo za razvijenim zemljama. Kod nekih stvari to možemo i da opravdamo ali kod stvari koje su vezane za online bezbednost ne bi trebalo da sebi dozvolimo takav luksuz. Pod online bezbednošću ne mislim na preuzimanje facebook profila i onda pisanja pod tuđim imenom, mada i to može da bude nezgodno… Prava opasnost je kada neko dođe u online posed vašeg bankovnog računa…

Kripto valute, samim svojim postojanjem dokazuju da ne mora nešto fizički da postoji da bi imalo vrednost. Upravo je u tome i kvaka prilikom čuvanja kripto novca. Nikada ga niste videli, nikada ga niste držali u rukama, nikada niste stavili u novčanik… Zbog svega toga na početku su svi manje prilično nehajni oko čuvanja kripto novca. Samo da vas podsetim, da bi ste došli u posed kripto novca vi ste se menjali a u toj menjaži vi ste dali pravi novac za koji ste morali da radite. Dakle, jako je bitno da kripto novac u svojoj glavi izjednačite sa “pravim” novcem, dinarima, eurima, dolarima… To izjednačavanje će vam pomoći da budete ozbiljni sa kriptom. Nadam se da ste u toku dosadašnjeg vašeg iskustva sa internetom shvatili da je kombinacija user/password odnosno, ime/lozinka zaštita samo od amatera. Postoji jako puno načina da se neko dokopa vaše lozinke. Pa iako je ovo prvi korak koji je neophodan nikako nije i dovoljan da bi bili bezbedni.

Postoji nekoliko načina čuvanja kripto valuta. Za sada preskačemo temu novčanika za kripto jer treba da idemo redom. Prvo treba da osiguramo ono što već imamo a to je email. Ako neko dođe u posed vašeg emaila (i njegove šifre) vrlo lako može da se desi da preuzme i vaše račune sa kriptom. Da bi povećali bezbednost neki pametni ljudi su rešili da dodaju još jedan sloj u vašoj email (i celokupnoj online) zaštiti. Dakle, uveli su sistem koji se zove 2FA.

2FA (negde se označava i sa TFA) ili Two factor authorisation – autorizacija sa dva faktora je prilično jednostavan i prilično efikasan sistem autorizacije vaših naloga. Na uobičajeni način napravili ste email (ili račun na nekoj menjačnici) i time ste kreirali dobro poznat par „ime korisnika – šifra“.  Zatim preko toga treba da dodate 2FA.

2FA je sistem koji koristi pravilo – nešto što znam i nešto što imam. U prevodu unosite lozinku koji znate i šifru koju dobijate na mobilni telefon i koja vredi 30 sekundi a onda se menja. Šifru znate i ne treba da je otkrivate nikome a vaš mobilni telefon je uvek blizu vas. Da bi mogli da koristite 2FA morate da imate smart telefon i instaliranu Goggle Authenticator aplikaciju koja ce biti zadužena za kreiranje privremenih lozinki. Nijedan telefonna svetu neće imati istu šifru kao vaš i na taj način se postiže vrlo visok nivo zaštite.

Aplikaciju možete skinuti sa https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.authenticator2&hl=en. Ovaj sistem je dobar jer se prilikom prijavljivanja na neki vaš račun menjačnice ili email uvek od vas traži i da unesete još jedan podatak, a to je šestocifreni broj.Taj šestocifreni broj se menja svakih 30 sekundi i zato čak i da neko vidi vaš broj on neće moći sa tim ništa da uradi jer će već sledeća sesija imati drugačiji broj za 2FA. U slučaju da ne želite da se kačite na internet i dalje možete da koristite 2FA ali tada će vam privremena šestocifrena šifra stizati u obliku sms poruke. Pazite da ako se odlučite na ovaj način to može da ispadne skupo ukoliko ste u roamingu a želite da pristupite nekom od vaših account-a.

Postoji još jedna aplikacija koja je popularna za stvaranje privremenih šifri a zove se Authy. Možete se informisati na njihovom sajtu https://authy.com. Dobra stvar kod ove aplikacije je da radi i na računaru a ne samo na pametnom telefonu.

Ostavite odgovor