Kako podesiti Bitcoin novčanik?

sa Nema komentara

„Novčanik“ je bitcoin (kripto) ekvivalent klasičnom bankarskom računu. Novčanik omogućava primanje, skladištenje i slanje bitcoina (ili određene kripto valute) drugim korisnicima sistema. Postoje dva glavna tipa novčanika. Softverski novčanik koji se instralira na vaš računar, pametni telefon ili tablet. Kod softverskog novčanika imate potpunu kontrolu i maksimalnu bezbednost nad svojim sredstvima ali ponekad mogu biti komplikovani za instalaciju i održavanje. Web ili cloud novčanik je takav oblik novčanika koji se nalazi u posedu trećeg lica koje pruža uslugu. Web novčanik je jednostavniji za održavanje i korišćenje ali morate uzeti u obzir da vam sredstva stoje kod trećeg lica i da je pružalac usluge kompetentan za posao koji obavlja kao i da održava visok nivo bezbednosti vaših sredstava. U nastavku teksta ćemo navesti nekoliko novčanika koji su najpogodniji kako za početnike tako i za one iskusnije u kripto svetu.

DESKTOP NOVČANICI

Bitcoin-qt

Bitcoin-qt je softverski novčanik koji je preporučen od strane Bitcoin fondacije. Karakteristično za ovaj softverski novčanik, osim veoma jednostavnog interfejsa, jeste to što kada njega koristite doprinosite stabilnosti i efikasnosti bitcoin mreže. Postoje razna mišljenja oko ovog novčanika i efekat tih pojava zavisi od korisnikovog shvatanja bitcoin sistema i novčanika generalno. Glavna zamerka jeste brzina sinhronizovanja novčanika sa mrežom kao i nemogućnost pokretanja više instanci novčanika u istom operativnom sistemu. Bitcoin-qt postoji za Windows, Mac OS i Linux operativne sisteme.

Electrum

Electrum je softverski novčanik koji vam omogućava da veoma lako i brzo podesite veoma visok nivo bezbednosti. Za vreme jednostavne instalacije novčanika dobijate frazu od dvanaest reči pomoću koje možete da dodjete do svojih bitcoina u slučaju kvara računara ili sistema na kojem je novčanik instaliran. Electrum može da se koristi u Windows, Mac OS i Linux operativnim sistemima i mi ga preporučujemo početnicima.

Multibit

Multibit je još jedan softverski novčanik koji funkcioniše pod Windows, Mac OS i Linux operativnim sistemima. Glavna odlika ovog novčanika jeste lakoća i brzina korišćenja. Bitna opcija koju nudi Multibit jeste lokacija i enkripcija privatnih ključeva koji mogu biti ili na lokalnom hard disku ili na USB memoriji. Veoma se brzo sinhronizuje sa mrežom. Multibit je izuzetno fleksibilan dozvoljava nekoliko novčanika za trenutni nalog, štedni nalog, troškove itd. Tvorci ovog novčanika tvrde da je ovaj novčanik pravi za vas ukoliko ne želite previše muka i podešavanja nego da dobijete softverski proizvod koji jednostavno radi to za šta je napravljen.

CLOUD NOVČANICI

Coinbase

Coinbase je web novčanik sa veoma jednostavnim i preglednim korisničkim interfejsom pogodnim za početnike. Ovaj servis vam pruža mogućnost slanja i primanja bitcoina putem email-a kao i direktnu trgovinu bitcoina u američke dolare i obrnuto. Kao dodatak Coinbase je napravio kompletnu aplikaciju za Android koja pruža sve opcije vašeg naloga u pokretu. Osnivači Coinbase-a imaju dokazan istorijat pokretanja novih kompanija i prikupili su sredstva od ozbiljnih investitora koji zajedno žele da pruže što bolji proizvod svojim korisnicima. Zbog svega navedenog Coinbase ima visok nivo legitimnosti i sigurnosti u svetu bitcoina. Coinbase može da se pohvali da je jedna od retkih kompanija u bitcoin svetu koja nije imala probleme sa hakerima, bezbednosti sredstava svojih korisnika i problemima sa sistemom.

Blockchain.info

Jedan od najbržih i najlakših načina da se napravi Bitcoin novčanik jeste Blockchain.info gde kada otvorite adresu uz par klikova mišem i minimumom podataka imate spreman novčanik. Blockchain.info je još jedan web novčanik kao Coinbase koji isto omogućava svojim korisnicima korišćenje bitcoina u pokretu putem svoje Android aplikacije. Pored pružanja usluga novčanika Blockchain.info je značajan faktor u bitcoin zajednici i pruža još nekoliko naprednih usluga za svoje korisnike.

Coinkite

Coinkite je web novčanik koji nudi veliki broj opcija kako za krajnje korisnike tako i za kompanije koje bi želele da uđu u bitcoin svet. Coinkite nudi usluge kupovine, prodaje, čuvanja bitcoina i ostalih kripto valuta kako u online tako i u fizičkom svetu isto kao što funkcioniše online banking i debitne kartice. Misija koju Coinkite želi da ispuni jeste da omogući svojim korisnicima lako korišćenje i manipulaciju kritpo valutama kao da je u pitanju papirni novac. Coinkite ističe da su stvorili novčanik i platni sistem koji su oni sami želeli da koriste i da ga dele sa celim svetom. Ceo sistem je veoma kvalitetan, siguran i transparentan. Usluge koje Coinkite nudi jesu sigurno i brzo korišćenje web novčanika, menjački i platni terminali, bitcoin debitne kartice.

MOBILNI NOVČANICI (za pametne telefone)

Bitcoin Wallet

Za one koji žele mobilnost i bezbednost preporučujemo mobilnu aplikaciju pod nazivom Bitcoin Wallet. Ova aplikacija postoji u verziji za Android i Blackberry uredjaje. Ovim možemo zaključiti da je ovo softverski novčanik što znači da imate potpunu kontrolu nad svojim bitcoinima na tom jednom uređaju. Pored toga lepo funkcioniše sa QR kodovima i NFC-om što omogućava slanje bitcoina ne nečiji novčanik lakšim od pisanja čeka. Savetujemo da ukoliko koristite ovaj novčanik redovno pravite sigurnosne kopije uz pomoć opcije u samom novčaniku jel možete ostati bez svojih bitcoina ukoliko ostanete bez uređaja ili se on pokvari.

Pod ovu kategoriju spadaju i mobilne verzije cloud novčanika Coinbase i Blockchain.info.

Kada ste se odlučili za novčanik sledeći korak jeste kako da dođete do bitcoina.

Ostavite odgovor